Inspectoratul Teritorial de Munca Timis

Bine ati venit pe site-ul ITM Timis

» Home

MUNCA LA NEGRU

Ce inseamna "munca la negru"?
Dezavantaje pentru salariat
Dezavantaje pentru angajator
Cine castiga de pe urma muncii la negru?
Cine pierde?
Ce e de facut? Formular de sesizare/petitie
Modalitati de transmitere a sesizarii/petitiei catre Inspectoratul Teritorial de Munca
Termene de solutionare a sesizarii/petitiei
Sanctiuni aplicabile angajatorului
Raspunderea penala a angajatorului

Lista angajatorilor depistati in urma controlului cu angajati fara forme legale

Ce inseamna "munca la negru"?

Prestarea muncii fara intocmirea formelor legale, respectiv fara intocmirea contractului individual de munca, precum si neremunerarea pe baza unui stat de plata, constituie "munca la negru" si prezinta multe dezavantaje pentru angajati ; Fiecare salariat trebuie sa stie ca pentru a fi angajat legal va semna un contract individual de munca si va semna lunar un stat de plata.

Dezavantaje pentru salariat

Angajatorii platesc salarii mici, de multe ori sub nivelul minim pe economie si sub nivelul cuvenit pentru vechimea, pregatirea si timpul lucrat de cel in cauza; Angajatii nu beneficiaza de urmatoarele drepturi; Vechime in munca si in specialitate; Pensie de boala si de limita de varsta, ajutoare de boala, de deces, indemnizatie de boala; Indemnizatie de somaj, asigurare de sanatate etc.; Persoanele care presteaza "munca la negru"; Nu primesc salariul regulat, la date fixe; Nu primesc sporuri cuvenite vechimii, de toxicitate, de conditii de munca grele si periculoase; Nu au un program de lucru normal; Nu primesc indemnizatii de somaj si plati compensatorii in caz de concedieri; Nu beneficiaza de spitalizare gratuita; Nu primesc medicamente compensate; Nu primesc nici concediu de odihna si nici concediu pentru ingrijirea copilului pana la varsta de 2 ani; Nu are acces pe piata creditelor bancare; Nu poate primi tichete de masa.

Dezavantaje pentru angajator

Nu poate avea un control legal asupra salariatului sau; Nu beneficiaza de subventii din partea statului pentru angajarea anumitor categorii de persoane; Persoanele angajate fara forme legale, pot produce pagube la locul de munca fara a putea fi trasi la raspundere civil sau penal; Inasprirea sanctiunilor contraventionale precum si raspunderea penala;

Cine castiga de pe urma muncii la negru?

Angajatorul - acesta plateste astfel salarii mai mici, de multe ori sub nivelul minim pe economie.

Cine pierde?

In primul rand angajatul si apoi statul. Persoanele aflate in aceasta situatie au numai de pierdut, fiindu-le afectate pensia, siguranta materiala a familiei si nu in ultimul rand sanatatea.

Ce e de facut ? Formular de sesizare/petitie

Intocmiti o sesizare/petitie adresata Inspectoratului Teritorial de Munca , care sa contina descrierea situatiei celui in cauza sau chiar a altora. Mentionam ca salariatii Inspectoratului Teritorial de Munca sunt obligati prin lege sa pastreze secreta identitatea celor care sesizeaza.
Formular Sesizare/Petitie catre Inspectoratul Teritorial de Munca
Completati formularul de mai sus cu toate datele pe care le detineti.

Modalitati de transmitere a sesizarii/petitiei catre Inspectoratul Teritorial de Munca

- Prin e-mail la adresa itmtimis@itmimis.ro
- Prin fax la secretariatul institutiei 0256-203678
- Prin prezentarea la registratura inspectoratului
- Prin posta

Termene de solutionare a sesizarii/petitiei

Conform O.G. nr. 27/2002 modificata, autoritatile si institutiile publice sesizate au obligatia sa comunice petitionarului, in termen de 30 de zile de la data inregistrarii petitiei, raspunsul, indiferent daca solutia este favorabila sau nefavorabila.
In situatia in care aspectele sesizate prin petitie necesita o cercetare mai amanuntita, conducatorul autoritatii sau institutiei publice poate prelungi termenul initial de 30 zile cu cel mult 15 zile.
Mentionam ca in perioada termenelor legale veti primi un raspuns oficial din partea Inspectoratului Teritorial de Munca asupra celor sesizate de dv.

Sanctiuni aplicabile angajatorului

Conform Codului Muncii, art.260, alin.1), lit e), primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca, se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata.

Raspunderea penala a angajatorului

Conform Codului Muncii, art.264, alin.3) constituie infractiune si se sanctioneaza cu inchisoare de la unu la 2 ani sau cu amenda penala primirea la munca a mai mult de 5 persoane, indiferent de cetatenia acestora, fara incheierea unui contract individual de munca
Cautare cu
Site realizat de catre Inspectoratul Teritorial de Munca Timis 2004-2020
Ultima actualizare: 15/04/2013